Temat: Poznaj magiczną kuchnię molekularną
Kawior o smaku pomidorowym, rozmaryn w postaci pianki, makaron o smaku gruszki, pianka pomarańczowa, mrożone listki bazyli, mięty czy melisy, zastępujące gumę do żucia... Jak takie cuda powstają? Czy tak będzie wyglądała kuchnia przyszłości? Kuchnia molekularna zrywa z tradycyjnymi sposobami przygotowania potraw. Jej celem jest osiągniecie udoskonalonego smaku potraw, łącząc naturę z nauką. Zaplecze kuchni molekularnej wyglądem przypomina laboratorium, w którym "kucharze", czyli fizycy i biochemicy,a czasem także specjaliści w zakresie wzornictwa przemysłowego, tworzą swoje dzieła. Choć kuchnia molekularna jest kojarzona z chemikaliami i negatywnym wpływem na zdrowie, to jest to błędne przekonanie. Jest to kuchnia lekka, dietetyczna i oryginalna. Do przygotowania dań stosuje wyłącznie składniki naturalne, a potrawy charakteryzują się lekkością i oryginalnym smakiem. W molekularnej gastronomii wykorzystywane są naturalne związki chemiczne, m.in. takie jak wyciąg z alg morskich, mający właściwości zagęszczające czy ciekły azot stosowany do zamrażania potraw. Uczestnicząc w warsztatach poznasz tajniki kuchni molekularnej oraz nauczysz się sam przygotowywać unikalne potrawy, którymi zadziwisz bliskich. Przyjdź i poznaj recepturę kawioru o smaku buraka, miętowego makaronu czy „parujących” drinków.
Prelegentmgr Łukasz Konik Łukasz Konik - Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomicznym w Gorzowie Wielkopolskim. Łukasz Konik swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce oraz zagranicą. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie. W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni. Na swoich pokazach w lekkiej, błyskotliwej i pełnej żartów atmosferze przybliża widzom tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie oraz smażenia w wodzie. Redaguje własną rubrykę o tematyce gastronomicznej w czasopismach kulinarnych i na portalach gastronomicznych. Jest stałym współpracownikiem opiniotwórczego portalu organizatorów imprez www.eventspace.pl Jako wielki miłośnik sportów motorowych, od niedawna rozpoczął współpracę z Ekstraligowym Klubem Żużlowym Stal Gorzów jako kucharz. Więcej informacji: www.lukaszkonik.pl
Zapisz się i przyjdź!Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. tel. (32) 207-30-65 |
Poznaj magiczną kuchnię molekularną
Kuchnia molekularna nadaje nowy wymiar gotowaniu, zrywając z konwencjonalnym smażeniem, gotowaniem czy pieczeniem i wypierając ogień z kuchni. Szukając idealnego, udoskonalonego smaku naturalnych potraw serwowanych w zaskakujących formach ten nowy sposób przyrządzania potraw inspiruje słynnych szefów kuchni na całym świecie. I choć niewielu z nich chętnie się do tego przyznaje, wielu poszukuje metod na „uczynienie niemożliwego możliwym” pragnąc przyjemnie zaskakiwać smakoszy poprzez kontrasty form, aromatów i smaków. Eksperymentatorów poszukujących innowacyjnych rozwiązań w sztuce kulinarnej, odżegnujących się od surowych zasad nauki, ale pomimo to pragnących zdrowo i naturalnie udoskonalać znane smaki, zapraszamy do udziału w warsztacie.. mgr Łukasz Konik |